Tanácsadás: 06 1 451 0294
Magyar
Magyar English Deutsch Polski Slovensky

Klinikai vizsgálatok igazolják a Turbó Diéta® hatékonyságát

Klinikai körülmények között vizsgálták a Turbó Diéta® hatékonyságát: az eredmények magukért beszélnek.

A 80-as évektől kezdve észleljük az elhízott betegek számának folyamatos növekedését, amely már odáig terjedt hogy  a világ fejlettebb részén népbetegségnek számít, ennek minden társadalmi és egyéni következményével, a kardiovaszkuláris és daganatos betegségek számának növekedésével. A statisztikai adatok Magyarországon is erre utalnak, a 15 év feletti lakosság több mint felének az optimálisnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig elhízott.

Az elhízás mértékegysége

Az elhízás ill. túlsúly megítélésében  fontos paraméter a BMI (Body Mass Index) - testtömeg index. Ezt úgy képezzük, hogy a kg-ban mért testtömeget elosztjuk a méterben mért magasság négyzetével. Mértékegysége: kg/m2.

Túlsúlyról beszélünk, ha ez az érték 25-30 közötti, elhízást a 30 feletti érték jelent.

Nagyon fontos paraméter a derékbőség, ill. a derék/csípő hányados. Férfiaknál a 94 cm-nél, nőknél a 84 cm-nél nagyobb derékbőség és a férfiaknál 0,95-nél, nőknél 0,8-nál nagyobb derék/csípő hányados a felett szív és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával kell számolnunk.

Az elhízást  általában sok kedvezőtlen tényező együttes fennállása hozza létre ún. multi faktoriális betegség. Bár a betegek szívesen hivatkoznak rá, az egy konkrét hormonális eltérést okozó betegségre visszavezethető un. másodlagos elhízás a valóságban ritka.

Az elhízásban csaknem minden szervrendszerünk érintett

A kardiovaszkuláris, gyomor-bélrendszeri, légző, mozgató, központi idegrendszeri eltérések gyakoriak. A rosszindulatú és anyagcserebetegségek kockázata is nő.

Az elhízás kezelésében októl függetlenül nagyon fontos a diéta, ebben is kiemelt szerepű a magas fehérje, alacsony szénhidrát alapú változat, a mozgásterápia, viselkedésterápia. Speciális esetekben gyógyszeres, sebészi terápiára is szükség lehet. Bár ez előbbinek lehetősége korlátozott, az eredmények hosszú távon nem meggyőzőek, az új készítmények megjelenésüket követően nem ritkán életveszélyes mellékhatások miatt kerülnek kivonásra.

Jó tudni, hogy anyagcsere és rizikófaktor szempontból már a 10%-ot elérő testsúlycsökkenés komoly jótékony hatással bír.

A vizsgálat

Vizsgálatunkban az Idealbody Kft. által forgalmazott Turbó Diéta® enzimes turmixport 2 hétig alkalmaztuk, napi háromszori étkezés helyettesítésére. Ezen idő alatt csakis, kizárólag a különféle ízesítésű turmixporból 1,5%-os zsírtartalmú, 300 ml tejben oldott shake-t volt szabad fogyasztani, bőséges folyadékbevitel (min.3 l) zöldségleves lé vagy Sav-bázis egyensúly tabletta és Antioxidáns kapszula mellett.

Az adagolás az alkalmazási mód szerint, testmagassághoz igazított mennyiséggel történt.

A diétát otthoni körülmények között végezték a résztvevők, a diéta betartását heti kontrollon, szóbeli beszámoló során ellenőrizték.

A résztvevők az eredményeket a testmozgás nélkül, az étrendjük megváltoztatásával (a fentiek szerint) érték el.

 

Az eredmények

A vizsgálatot 32, 28-67 év közötti beteg bevonásával indítottuk el, melyek közül: 26 nő, 6 férfi volt, átlagéletkoruk 42 év. A dietás program megszakításáról 2 beteg számolt be, adataik nem kerültek feldolgozásra.

A kezdő testtömeg 63,5 kg-tól 130,6 kg-ig terjedt.

A diéta eredményeként elért átlagos fogyás 4 kg körül alakult, a maximális fogyás 7,2 kg volt. A jelen vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy nagyobb testsúlyból nagyobb arányú fogyást értek el a résztvevők.*

 

 

Ez az ábra azt mutatja meg, hogy a résztvevők fogyása a kiinduló testsúlyukhoz képest hány százaléknak felel meg.

 

 

 

Az alábbi ábrán az átlagos fogyás testtömeg szerinti megoszlását láthatjuk.

 

Az eredményeket összegezve a Turbó Diéta® turmixporral végzett 2 hetes program megindította a fogyást, sikerélményhez juttatta a pácienseket, így lehetővé tette a diéta könnyített válfajának bevezetését és ezzel a hosszú távú diétás program elindítását.

Dr. Hantos József
Project vezető

 

*Megjegyzés: A 10 kg alatti súlyfelesleg esetén ezért a forgalmazó praktikusan a 30 napos diétaprogramot ajánlja.